Lichaamsgericht leren

De rol van ons Lichaam in Leiderschap

Reacties van ons lichaam spelen een centrale rol bij ons gedrag, ook als we leiding geven. Deze automatische reacties zijn lang niet altijd behulpzaam. Zeker bij stress worden we snel geleid door onze instincten en emotionele gewoontes uit het verleden. We reageren niet fris, open en creatief op een nieuwe situatie.

Als je onder stress toch zelf de leiding wilt houden, vanuit creativiteit, vriendelijkheid en zelfvertrouwen, dan moet je dat trainen. En dat kan bijzonder effectief door de taal van je lichaam te leren spreken. We noemen dat lichaamsgericht leren.

Leren hoe je van je lichaam kunt leren is een geschenk

Leren hoe je van je lichaam kunt leren is enorm verrijkend, maar vraagt ook inspanning. Als je leert autorijden, muziek maken of dansen dan accepteer je dat het tijd en moeite kost. Fouten horen er dan bij, omdat je daar juist van leert. Herhalen van een oefening is dan vanzelfsprekend. Net zo lang tot je het ‘in je vingers hebt’. Het heeft wat gekost, maar die kennis raak je ook nooit meer kwijt.

Deze vorm van leren noemen we proces-leren (procedureel leren), het gaat niet over kennis, maar over het proces. Helemaal niet zo moeilijk, maar een stuk minder sexy dan een goed verhaal met mooie beloftes over succes. Als je bereid bent moeite te doen om met proces-leren blijvende vaardigheden te leren, lees dan nog even door!

Hoe werkt proces-leren?

Iedereen kent de ervaring dat je boos bent en weet dat je niet meteen moet reageren – en – je doet het toch. De stress zet je goede voornemens buiten spel. Of je hebt iets te zeggen, maar nervositeit ontkracht je verhaal. Als je hiervan baalt omdat het te vaak gebeurt, dan ben je gemotiveerd om iets nieuws te leren!

Als je werkelijk wilt veranderen en je leiderschap wilt verbeteren, dan is de kennis over de emotionele reactiepatronen van je lichaam onmisbaar. Deze gewoontes kun je veranderen met behulp van Proces-leren.

Proces-leren bij Leadership Embodiment

Proces-leren bij Leadership Embodiment biedt jou de volgende voordelen:

  • De inhoud sluit aan bij jouw echte motivatie om iets nieuws te leren over je werkelijke verlangens en doelen.
  • Je doet eenvoudige fysieke oefeningen (individueel of samen), die tastbaar maken wat belichaamd leiderschap is en wat stress met je doet.
  • Je verbindt de theorie steeds aan jouw eigen ervaring waardoor je het goed kunt begrijpen en onthouden.
  • Je ervaart en ontdekt zelf hoe de methode werkt (zonder dat iemand je “onderwijst” hoe het zit). Dat geeft jou energie en nog meer motivatie.
  • Je leert in kleine doses, met na elke dosis tijd voor reflectie en integratie.
  • Door contrast en herhaling van oefeningen kun je nieuw gedrag gemakkelijk onthouden.
  • Je gebruikt je emotionele en rationele brein gelijktijdig: dit zorg ervoor dat wat je leert langer beklijft en sneller weer in je opkomt als het nodig is.
  • Je leert nieuw gedrag te koppelen aan je dagelijkse routine, zodat je het kunt gebruiken tijdens het opstaan, douchen, wachten voor het stoplicht of bij de supermarkt, aan het begin en eind van een vergadering, etc.
  • Je leert gedrag aan in voor jou herkenbare situaties, zodat het nieuwe gedrag bij je opkomt als het nodig is.