Compassionate Leadership

De missie van Compassionate Leadership

Compassionate Leadership heeft als missie om Compassie vol Leiderschap en Leidershap vol Compassie te verspreiden. Door middel van coaching, trainingen en lezingen draagt Compassionate Leadership bij aan het begrijpen, trainen en verspreiden van Mindfulness, Compassie en Belichaamd Leiderschap.

Waar komt Compassionate Leadership vandaan?

Compassionate Leadership combineert eeuwenoude Boeddhistische kennis en beoefening van Mindfulness en compassie, met de schat aan recente wetenschappelijke ontdekkingen over de positieve veranderingen in ons zenuwstelsel door Mindfulness en compassie. Hierbij komen onder andere samen:

  • Mindfulness en compassie van Richard Davidson, Paul Gilbert en Tania Singer;
  • Leadership Embodiment van Wendy Palmer;
  • Somatic Experiencing van Peter Levine;
  • Shambhala Leiderschap (Krijgerschap);
  • Primal Leadership van Daniel Goleman;
  • Compassievol Leiderschap van de Dalai Lama.

Hoezo Compassie én Leiderschap?

De huidige tijd vraagt om leiderschap met compassie. Compassie is de moed om in de eerste plaats voor elkaar en de wereld te zorgen en te ontdekken dat je bedrijf en jijzelf dan ook floreert.

Compassie bezitten we al én het kan sterk ontwikkeld worden. Dat vraagt wel leiderschap: je zult zelf je visie, inspiratie of intentie in de wereld moeten zetten.

“Compassionate Leadership is niet zacht, maar uiterst doeltreffend.” Ruud Lubbers in het boek ‘De kracht van Compassie’ van Brigitte van Baren

Wat is compassie of mededogen?

Er bestaan veel misverstanden over compassie ofwel mededogen. Het is geen zachte kwaliteit, maar vraagt juist om moed. Het is geen medelijden, maar de sterke wens dat anderen en wijzelf vrij zijn van stress en lijden. Het koesteren van deze wens en hieraan bijdragen als we dat kunnen, bevordert ons welzijn.

Er zijn drie componenten van mededogen. (Definitie van vertaler van de Dalai Lama)

  • Er is de affectieve component, dat wil zeggen, “ik voel voor jou.”
  • Er is de cognitieve component, dat is: ‘Ik begrijp je.”
  • En er is een motiverende component, dat wil zeggen, “Ik wil je helpen.’

“Als je wilt weten wat mededogen is, kijk in de ogen van een moeder of vader als ze hun zieke en koortsige kind wiegen.”

Mededogen of Compassie is een belangrijke kwaliteit die we al bezitten en die we zo verder kunnen ontwikkelen dat het een centrale plaats krijgt in ons leven.

Wat is leiderschap?

Waar denk je aan bij de vraag wat een leider is? Aan jezelf, of een sterke en inspirerende man of vrouw aan de top? De, soms ongemakkelijke, waarheid is dat onze zeer snel veranderende wereld ieder van ons uitdaagt om leiding nemen. Als we tenminste zelf aan het roer willen blijven. De vraag naar wat goed leiderschap is, zowel persoonlijk als professioneel dringt zich op, maar is niet eenvoudig te beantwoorden.

Om leiding te nemen moeten we bepalen wat echt belangrijk is in ons leven. We hebben een moreel kompas nodig. Compassionate Leadership volgt de visie van de Dalai Lama en Shambhala Krijgerschap dat mindfulness meditatie onze fundamentele goedheid bewust maakt. Deze aangeboren fundamentele wakkerheid, wijsheid, vriendelijkheid en kracht kunnen we ontdekken en leren vertrouwen. Dat is de basis voor innerlijke groei, die weer de basis is voor leiderschap: bijdragen aan een betere samenleving. Mindfulness en Compassie leiden zo onvermijdelijk naar zelfvertrouwen en vriendelijkheid.

Bij Embodied Leadership gaat het om mindfull, belichaamd, emotioneel intelligent leiderschap.

“Inspirerend leiderschap ontstaat, waar hoofd en hart – gevoelens en gedachten – elkaar ontmoeten. Dit zijn de twee vleugels die het mogelijk maken voor een leider om op te stijgen”. 1

Uit veel wetenschappelijk onderzoek blijkt dat  emotionele intelligentie een essentiële leidende kracht is bij professioneel leiderschap. De voornaamste componenten van emotionele intelligentie zijn: zelfbewustzijn, zelfregulering, motivatie, empathie en sociale vaardigheden. Het is nog erg onbekend dat je deze vaardigheden gewoon kunt trainen, bijvoorbeeld met de methodiek van Leadership Embodiment.

Leiderschap begint bij innerlijke verandering. Omdat we fundamenteel goed zijn, vinden we wijsheid, vriendelijkheid, kracht in onze innerlijke wereld. Als we onze aandacht naar binnen richten, ontdekken we wat we echt kunnen en willen bijdragen aan de samenleving. Positieve emoties zijn hierbij leidend voor onszelf en hebben een groot effect op anderen. Leiderschap is voor een belangrijk deel de vaardigheid om positieve emoties te versterken en negatieve emoties in te tomen. Dat geeft de motivatie, en sturing aan onszelf en aan anderen die nodig is om doelen van ons bedrijf of van onszelf te bereiken.

De leider waar we op wachten, dat ben jij!

De Dalai Lama zegt in het boek: ‘A Force for Good’: “Het belangrijkste dat ik hoop dat lezers zullen gaan begrijpen is dat […] verandering niet zal plaatsvinden als gevolg van beslissingen van de overheid of bij de VN . Echte verandering zal plaatsvinden wanneer mensen zich transformeren geleid door de waarden die in de kern van alle menselijke ethische systemen, wetenschappelijke bevindingen, en gezond verstand liggen. … Ieder van ons kan een kracht ten goede te worden.”

Wacht dus niet langer tot iemand anders leiding neemt –  de leider waar we op wachten, dat ben jij!  Leidinggeven vanuit een verbindende visie is noodzakelijk, of je nu een leider bent of niet, of je je nu een leider voelt of niet.

Hoe word je een Compassionate Leader?

Leidinggeven is niet alleen een zaak van ons hoofd, maar ook ons hart en ons lichaam. Emotieregulatie – het verminderen van negatieve emoties en het oproepen van positieve emoties – is onmisbaar voor effectief leiderschap. Emotieregulatie kan je effectief verbeteren met lichaamshouding en bewustzijn.

Compassionate Leadership werkt met Lichaamsgericht leren, dat wil zeggen dat je leert te kijken en luisteren naar je lichaam en je lichaamshouding. Hierdoor neemt je compassie toe door de energetische verbinding van je eigen hoofd, hart en lichaam en kun je dit ook uitdragen in je contact met anderen.

Daarom staat lichaamsgericht leren en “de wijsheid van ons lichaam” leren gebruiken centraal in Compassionate Leadership.

 

1 Zie het boek Primal Leadership van o.a. Daniel Goleman